Heathkit DX-100

SVARK-nytt nr 3 2000.

Allt är mycket lättare idag!

1983 köpte jag (SM7NDX) och SM7NAN Anders en gammal Heathkitsändare från 1957. Varför vi köpte den vet jag inte, men priset på 50:- var inte direkt avskräckande. Heathkit DX-100 är ingen liten pjäs, utan väger drygt 40 kilo. Denna sändare tillsammans med Anders Eddystonemottagare EA12 utgör vad man idag får in i en halv IC-706.

Förra sommaren träffade jag Anders på klubben under hans sommarsemester i Sverige. Av någon anledning bestämde vi att nästa sommar skall vi träffas för att dra igång DX-100:an igen. Enligt noteringar i loggen var det vintern 1983 som grejorna var i luften senast.

Igår fredag hände det. Jag har låtit som en ryss med en dålig hemmagjord sändare. Jag har drivit i frekvens och chirpat som en anka i kläm. Nää, vi skall inte gå händelserna i förväg. För det första måste sändaren och mottagaren plockas fram från hyllorna i garaget. Det var inte så svårt. Svårigheterna kom när jag skulle hitta 230V-kabeln till EA12:an. Jag hittade den efter 10 minuter i en av mina junkboxar. Till sändaren behövdes en transformator som lämnar 115 V sekundärt. SM7OGD hade en sparkopplad vridtransformator som passade.

Nu står mottagaren till vänster och sändaren till höger på bordet i schacket. Där i mellan står telegrafinyckeln. Hur stämmer man av sändaren? Det är lite mer rattar på denna än var det är på mitt Heathkitslutsteg SB-200. Det är DRIVER, AMPLIFIER, LOADING och PLATE ON eller OFF. Denna omkopplare är för enkelhets skull vänd upp och ned, ON är OFF och vice versa. Efter en snabb titt i manualen fick vi faktiskt ut 80 W på 40 meter. Alla som kört med rörriggar vet vad 6146:or är för något. 80 W är inte dåligt med de gamla rören.

Efter lite lyssnande på bandet hittas DK6AP som ropar CQ. Nu skall sändaren rattas till rätt ställe. Med utsändande av bärvåg utan att PLATE är till hittar vi till frekvensen. För att skifta till sändningen skall omkopplaren mellan RX och TX skiftas och PLATE skall till. Vi får faktiskt svar. 559 från Werner i Salzgitter. Han ger oss faktiskt nio i ton, trots att det kanske vore mer rimligt med en sjua eller åtta.

Några mer QSO:n blev det inte denna kväll. Om sändaren hade fått vara igång ett tag hade den kanske stabiliserats sig något. Vi har tidigare provat att köra på 15 meter, men där chirpar riggen som flera ankor i kläm, så om man idag skall köra DX-100 bör det vara på lite lägre frekvenser.

SM7NDX, Jan